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Agrobiodiversidade no Acre: um exemplo da agricultura dos Kaxinawá do Rio Humaitá. Infoteca-e
BIANCHINI, P. C.; BIANCHINI, F.; MILLER, P. R. M..
A agricultura indígena encontrada atualmente no estado do Acre representa muitos aspectos dos sistemas agrícolas que se consolidaram nesse centro de origem. O estudo dessa agricultura nos ajuda a compreender como a biodiversidade agrícola foi criada e manejada no ambiente amazônico, como sugerido por estudos botânicos, e como esses sistemas podem ser conciliados com os registros arqueológicos existentes na região. Diversidade linguística e agrícola do Acre; Centro de Origem da Amazônia Ocidental; O Roçado verdadeiro Kaxinawá de Harlan; O roçado de praia na TIRH.
Tipo: Capítulo em livro técnico (INFOTECA-E) Palavras-chave: Agrobiodiversidade; Agricultura dos Kaxinawá; Indio Kaxinawá; Biodiversidade agrícola; Arawak; Diversidade linguística; Espécie cultivada; Domesticação de planta; Alimentação indígina; Acre; Agricultura; Agricultura Sustentável; Biodiversidade; Sistema de Cultivo; Ecossistema; Mandioca; Amendoim; Agriculture; Community supported agriculture; Sustainable agriculture; Tropical agriculture; Women in agriculture; Biodiversity; Amazonia.
Ano: 2019 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/1119083
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Are Consumers Willing to Pay for Organic When the Food is Already Local? AgEcon
Connolly, Cristina; Klaiber, H. Allen.
The emergence of community supported agriculture (CSA) farms has provided a new way for small farms to remain competitive while engaging their local community through direct marketing. In this study, we report on some of the first revealed preference valuation of CSA attributes, including the willingness to pay for competing organic certification programs. Using data on the prices and attributes of 188 CSA farms spanning Ohio and Pennsylvania we estimate willingness to pay measures from both hedonic and nearest-neighbor matching methods. Results from a semi-log hedonic reveal a willingness to pay of approximately 9% for organic branding compared to natural, which translates into an additional $48 per summer season share. We also find a statistically...
Tipo: Working Paper Palavras-chave: Organic; Local; Matching; Hedonic; Community supported agriculture; Agricultural and Food Policy; Food Consumption/Nutrition/Food Safety; Q13; Q51.
Ano: 2012 URL: http://purl.umn.edu/124364
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CAFÉ Aruá: de pai para filho: produção de Robusta Amazônico especial por indígenas de Rondônia. Infoteca-e
Este vídeo apresenta depoimentos de agricultores indígenas sobre a produção sustentável de café em sua aldeia.
Tipo: Dia de Campo na TV (INFOTECA-E) Palavras-chave: Café Aruá; Povos indígenas; Rondônia; Amazônia Ocidental; Western Amazon; Coffea Canephora; Produção; Qualidade; Pratica Cultural; Agricultura Familiar; Agricultura Sustentável; Coffee beans; Crop production; Fruit quality; Plant cultural practices; Sustainable agriculture; Family farms; Community supported agriculture; Indigenous peoples; Traditional technology.
Ano: 2020 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/1130933
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Local Food Systems: Concepts, Impacts, and Issues AgEcon
Martinez, Stephen W.; Hand, Michael S.; Da Pra, Michelle; Pollack, Susan L.; Ralston, Katherine L.; Smith, Travis A.; Vogel, Stephen J.; Clark, Shellye; Lohr, Luanne; Low, Sarah A.; Newman, Constance.
This comprehensive overview of local food systems explores alternative definitions of local food, estimates market size and reach, describes the characteristics of local consumers and producers, and examines early indications of the economic and health impacts of local food systems. There is no consensus on a definition of “local” or “local food systems” in terms of the geographic distance between production and consumption. But defining “local” based on marketing arrangements, such as farmers selling directly to consumers at regional farmers’ markets or to schools, is well recognized. Statistics suggest that local food markets account for a small, but growing, share of U.S. agricultural production. For smaller farms, direct marketing to consumers accounts...
Tipo: Report Palavras-chave: Local food systems; Farmers’ markets; Direct-to-consumer marketing; Direct-to-retail/ foodservice marketing; Community supported agriculture; Farm to school programs; Farmers’ Market Promotion Program; Food miles; Community/Rural/Urban Development.
Ano: 2010 URL: http://purl.umn.edu/96635
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Metodologia simplificada de zoneamento agroflorestal. Infoteca-e
AMARAL, E. F. do; MELO, A. W. F. de; ANDRADE, E. P. de; FRANKE, I. L.; LUNZ, A. M. P.; ARAÚJO, E. A. de.
Em 1999, o governo do Acre iniciou o processo de implantação de pólos agroflorestais e demandou uma proposta de estudo prévio e planejamento de ocupação das propriedades que seriam adquiridas para implantar os referidos pólos. A metodologia de levantamento das áreas propícias à implantação dos pólos agroflorestais, efetuada pelo governo do Estado, por intermédio da Sepro, é considerada inovadora, uma vez que, antes das famílias serem assentadas, é realizado o levantamento do meio físico e da capacidade de uso do solo, na tentativa de não incorrer nos erros do passado em que muitas famílias foram assentadas em locais inóspitos e sem um levantamento prévio das condições edáficas e do meio físico. Este trabalho objetiva descrever o procedimento metodológico...
Tipo: Circular Técnica (INFOTECA-E) Palavras-chave: Metodologia; Pólo agroflorestal; Acre; Amazônia Ocidental; Western Amazon; Amazonia Occidental; Zonificación agrícola.; Uso de la tierra; Comunidades rurales; Agricultura comunitaria; Planejamento florestal; Zoneamento florestal; Zoneamento agrário; Comunidade rural; Assentamento; Uso da terra; Rural communities; Community supported agriculture; Land use; Agricultural zoning..
Ano: 2000 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/496244
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ROBUSTAS amazônicos: café com amor tem mais sabor: do coração da floresta para sua casa. Infoteca-e
Este vídeo apresenta depoimento de agricultora indígena sobre a produção sustentável de café em sua aldeia.
Tipo: Dia de Campo na TV (INFOTECA-E) Palavras-chave: Povos indígenas; Rondônia; Amazônia Ocidental; Western Amazon; Café Robusta; Coffea Canephora; Produção; Qualidade; Pratica Cultural; Agricultura Familiar; Agricultura Sustentável; Coffee beans; Crop production; Fruit quality; Plant cultural practices; Sustainable agriculture; Family farms; Women in agriculture; Community supported agriculture; Indigenous peoples; Traditional technology.
Ano: 2020 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/1130932
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